Thursday, February 26, 2015

CITA CITA

lepas gua godek godek laman si gadis yang adik gua nak "kenenkan" tetiba aku pasang cita-cita nak aktif kembali semula kesini

ini cita-cita dan harapan yang gua sendiri pun tak berani nak jamin..

entah mungkin sekadar cita-cita.....

entah mungkin sekadar harapan.....


P/S : 
entahlaaa....

Wednesday, August 7, 2013

MELUCAH DI MALAM RAYA


malu jantan kalau tak sunat 
malu perempuan kemut tak kuat
malu suami kalau pick up tak hebat
malu isteri tembak tak lekat 
malu raya kalau tak ada ketupat 
malu saya kalau nak minta maaf tapi tak sempat

jinak-jinak burung merpati
jinak lagi burung sendiri
burung merpati dipegang berlari
burung sendiri dipegang berdiri


ikhlas dari forkustik kismo mengucapkan selamat hari raya aidilfitri tak kira anda menyambut jadikan lebaran ini yang penuh bermakna buat anda semua :D


*****



P/S : MAAF TIADA MAKSUD LAIN DISEBALIK PERKATAAN !!!


Thursday, July 4, 2013

CRUSH

Zaman remaja tu zaman yang sangat indah.
Saat mengenal dunia seribu cerita.
Masa mula nak menapak dalam hidup yang banyak dugaanya.
Juga masa mula nak mencari erti cinta.


Zaman sekolah.
Bila orang bercinta, kadang-kadang kita pun ada rasa nak juga.
Tapi tak kurang yang tak endah, tak peduli apa-apa,
Bagi mereka, bukan cinta, tapi cita yang lebih utama.


Aku? Tak kurang hebatnya.
Zaman sekolah, ramai kawan tak kira lelaki dan perempuan.
Merasa jugalah dicop sebagai “buaya” walau seketika.
Tapi status solo tu berjaya dipertahan sampai ke akhir sekolahnya.
Sebab itu janji pada diri, 

kalau tak ikut pada diri jugalah ‘berdosa’.

Sampai satu masa gadis yang diidam-idamkan datang mencuit jiwa.
Putih, berkaca mata.
Bebola mata hitam pekat, bulat.
Muka bujur sirih, senyuman manis selalu terukir di muka.
Berbaju kurung terserlah si gadis,
bertudung bawal sebab masa tu tudung Yuna belum ada.
Aku tekad memecah egois, mahu mengenal cinta.

Hingga sekarang masih mengenal hati dan jiwa.
Harapan diri dia yang selamanya.

Maaf, kata ini bukan semestinya buat saudari dan saudara.
Maaf sekali kalau ada yang meluat dengan hamba.
Hamba cuma ingin sekali ada yang terbaca, dan tahu.
Yang dia, di ingatan sentiasa.

Moga Dia menjodohkan kita.

Thursday, December 20, 2012

HANYA KERANA RM 5



hanya kerana RM 5 aku mungkin diperbodohkan
hanya kerana RM 5 aku mungkin dipergunakan saat kesusahan
hanya kerana RM 5 aku mungkin kehilangan seorang kawan
hanya kerana RM 5 engkau menjadi angkuh 

hanya kerana RM 5 erti persahabatan diketepikan dan
hanya kerana RM 5 aku jadi sebegini rupa...


mungkin ini boleh dijadikan pengajaran buat diri ini tentang sebuah nilai persahabatan dan sekeping wang yang bernilai RM 5


******

" aku tidak akan berlaku kejam sekiranya orang berlaku kejam keatas diri ini "


P/S : mohon yang tidak berkenaan jangan terasa #random 

Tuesday, December 18, 2012

INSPIRATIONAL ROCKY


Let me tell you something you already know. The world ain't all sunshine and rainbows. It is a very mean and nasty place and it will beat you to your knees and keep you there permanently if you let it. You, me, or nobody is gonna hit as hard as life.

But it ain't how hard you hit; it's about how hard you can get hit, and keep moving forward. How much you can take, and keep moving forward. That's how winning is done. Now, if you know what you're worth, then go out and get what you're worth.

But you gotta be willing to take the hit, and not pointing fingers saying you ain't where you are because of him, or her, or anybody. Cowards do that and that ain't you. You're better than that!

- Rocky Balboa

Monday, December 17, 2012

ROCKY BUKAN SEKADAR FILEM

yeahhh rocky bukan sekadar filem

kerana s
atu-satunya movie yang boleh membuatkan gua menangis everytime gua tengok ialah Rocky.gua rasa ramai antara lu orang yang pernah tengok movie ni.

Movie ni actually dah lama.Start dari 1976 kalau tak silap.Ada banyak sequel...start dari Rocky sampai la yang latest Rocky Balboa.Serious kena tengok kalau anda mengalami simptom-simptom seperti ni : putus asa, kurang keyakinan diri dan yang sewaktu dengannya.



Kita selalu ada impian tapi selalu tak tercapai.Kenapa? Sebab kurang determination.Selalu tak bersungguh-sungguh.Gagal sekali terus berhenti.Itu lah antara pengajaran yang gua dapat dari movie ni.

Walaupon dah tengok berkali-kali, tapi bila tengok scene Rocky Balboa ni training,ditambah pulak dengan soundtrack movie yang inspiring gile....mesti menangis sebab gua boleh rasa positive energy  Rocky Balboa dalam movie tu.

Bila gua down,gua layan lagu soundtrack Rocky ni, secara automatik semangat tu akan datang balik.Saya akan imagine yang gua ni Rocky dan gua akan fight apa saja cabaran dalam hidup :)


P/S : lagu dalam movie ni semuanya datang dari bill conti 

Tuesday, October 16, 2012

ROUNDEL

haaa roundel ??? menatang apa ni 

ehh semalam hang pakai twitcon lambang apa weh ??

okeh..okeh biar gua terangkan apa itu roundel sebab semalam ada yang dok tambang lambang pelik apa yang gua buat sebagai twitcon atau avatar dekat twitter tu

roundel merupakan heraldik dalam berbentuk cakera atau istilah roundel juga sering digunakan untuk merujuk kepada jenis lambang kebangsaan yang digunakan pada pesawat tentera dan umumnya berbentuk bulat dan biasanya terdiri daripada gelang sepusat warna yang berbeza 

pesawat tentera yang menggunakan istilah roundel terlebih dahulu datangnya daripada perkhidmatan udara perancis semasa perang dunia pertama dan reka bentuk yang dipilih adalah warna kebangsaan perancis yang warna biru-putih-merah iaitu melambangkan bendera perancis 

contoh roundel di atas muka bumi ni :-


roundel rhodesian air force
           v





roundel royal saudi arabian air force  >




roundel philippines air force
v



dan roundel ini pula menjadi kebanggaan buat kita semua rakyat MALAYSIA katanya roundel dari RMAF 



********

katanya hampir setiap tentera udara di atas muka bumi ini mempunyai roundel mereka yang berbeza warna dan mempunyai maksud yang tersendiri dan RMAF atau TUDM dijuga ketinggalan dekat dengan roundel mereka :D



P/S : SENTIASA DI ANGKASA RASA ITULAH COGAN KATA